Aardbeien cheesecake

Het recept uit de 2e Vitaal editie van het jubileumjaar!

Ingrediënten

voor 8-10 personen
• 200 gram koekjes (bijv. roomboterkoekjes of chocolate cookies)
• 80 gram boter
• 1 vanillestokje
• 900 gram roomkaas (bijv. Philadelphia)
• 250 gram suiker
• 115 gram zure room
• 5 eieren
• 30 gram bloem
• 200 - 250 gram aardbeienjam
• 1 bakje verse aardbeien
• Springvorm 24 cm doorsnede

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 130 graden (onder- en bovenwarmte).
  • Vet de springvorm in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.
  • Maal de koekjes fijn (bijv. in het bakje van de staafmixer of doe ze in een zak en plet ze met een deegroller of pan).
  • Smelt de boter en meng dit met de koekkruimels. Doe dit mengsel in de springvorm en druk met de bolle kant van een lepel stevig aan.
  • Roer de bloem door de suiker.
  • Meng de roomkaas, zure room en suiker met bloem in een keukenmachine of met de mixer tot een gladde massa (ongeveer 5 minuten).
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit, voeg het merg toe aan het roomkaasmengsel.
  • Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe en klop telkens goed door.
  • Voeg tot slot nog een paar eetlepels aardbeienjam door het mengsel.
  • Laat het mengsel een paar minuten staan (zodat de luchtbelletjes eruit kunnen) en schep het daarna op de kruimelbodem.
  • Haal je vinger of de achterkant van een pollepel langs de zijkanten (dan komt de taart mooier omhoog en krijgt de taart minder scheurtjes).
  • Zet een ovenschaal met heet water onderin de oven en zet de taart ongeveer 1 tot 1,5 uur in de oven. De taart is klaar als de buitenkant stevig is en de binnenkant nog een beetje wiebelt.
  • Zet de oven uit en de deur op een kiertje en laat de taart nog 1 tot 2 uur staan.
  • Haal de taart uit de oven en laat verder afkoelen.
  • Verwarm de rest van de aardbeienjam in een pannetje en bestrijk de taart met een laagje. Leg daarop de aardbeien (in plakjes) en bestrijk het geheel daarna met de overgebleven aardbeienjam.
  • Zet de taart daarna minimaal 4 uur (maar bij voorkeur een nacht) in de koelkast.