Vitelia Agrocultuur kiest voor jeugdig talent

Iedereen kent het gezegde: ‘De jeugd heeft de toekomst!’ Wellicht een containerbegrip, maar voor Vitelia Agrocultuur is niets minder waar! Een recent voorbeeld zijn Stan Verwaay en William van der Knijff, de twee nieuwste jonge talenten bij Vitelia Agrocultuur. Beiden zijn sinds kort in dienst getreden. De een bij onze vestiging in Lottum, de ander in Hazerswoude-Dorp. Ze zijn niet onbekend met onze organisatie, aangezien ze allebei in een eerder stadium als stagiair ons bedrijf hebben leren kennen.

Wat deed je voordat je in dienst kwam bij Vitelia ?

Stan

Via het VMBO en de Gildeopleidingen in Venray heb ik uiteindelijk Bedrijfskunde en Agri-foodbusiness gestudeerd aan de HAS in Venlo. Voor mij een logische keuze omdat de HAS een praktijkgerichte school is met een nauw contact tot het bedrijfsleven. Na het afronden van mijn afstudeerstage bij Vitelia Agrocultuur kreeg ik dus de kans om in vaste dienst te komen. Een mooie nieuwe stap in mijn persoonlijke ontwikkeling.

William

Dit jaar heb ik de opleiding verkoopmedewerker op het Hoornbeeck College in Gouda afgerond. Tijdens mijn opleiding heb ik twee keer stage gelopen bij Vitelia Agrocultuur. Met als resultaat dat ik dit jaar een contract aangeboden kreeg. Daarnaast heb ik om wat geld bij te verdienen als student vier jaar lang bij een regionale boomkwekerij gewerkt. De sector is mij dus niet vreemd.


Wat is je specialiteit?

Stan

Doordat ik ben opgegroeid op een boomkwekerij ken ik de werkzaamheden en weet ik welke activiteiten er spelen per seizoen. De marktkennis die ik daarnaast opdoe middels mijn webshop met haagplanten voor particulieren is een mooie toevoeging op het gebied van consumentbehoeftes.

William

Mijn grootste specialiteit is op dit moment mijn jeugdig enthousiasme en de motivatie om nieuwe dingen te leren om daarmee de sector en werkzaamheden beter te leren kennen!


Welke toegevoegde waarde kun jij bieden aan de organisatie en klanten?

Stan

Ik denk dat ik met een frisse blik tegen de boomkwekerijsector aankijk. Daarmee kan ik hopelijk nieuwe inzichten geven aan de sector, collega’s en klanten. Het vroegtijdig betrekken en binden van jonge mensen aan de boomkwekerijsector is volgens mij heel waardevol. Vitelia Agrocultuur geeft hier gehoor aan. Daardoor krijg ik nu bijvoorbeeld de mogelijkheid om veel te leren van collega’s en klanten. Deze leerervaringen i.c.m. met mijn onbevangenheid en een frisse blik, zorgen er hopelijk voor dat ik de sector kan helpen doorgroeien en innoveren.

William

Ik sluit mij volledig aan bij de visie van Stan en hoop mijn steentje op eenzelfde wijze bij te kunnen dragen.


Bij Vitelia zijn jullie momenteel de ‘benjamins’ merk je daar iets van?

Stan

Ik ben weliswaar de jongste werknemer in Lottum, maar dat gegeven laat mijn collega’s volgens mij onberoerd. Sinds mijn eerste werkdag bij Vitelia Agrocultuur ben ik door iedereen goed opgevangen, dat geldt trouwens voor de gehele Coöperatie. Ik voelde me al snel thuis. Er heerst een goede sfeer en iedereen probeert elkaar waar nodig te helpen.

William

Hier merk ik zeker in positief opzicht iets van! Ik krijg veel nieuwe kansen aangereikt zodat ik ook na mijn opleiding mezelf mag blijven ontwikkelen. De strategie van Vitelia Agrocultuur om in de nabije toekomst nog meer te investeren in de jeugd wordt in mijn beleving steeds zichtbaarder. Daar zijn Stan en ik het levende bewijs van.


Wat maakt jouw werk leuk?

Stan

Ik vind de afwisseling in mijn werk erg leuk. De helft van mijn tijd bezoek ik boomkwekers in Oost-Nederland of benader ze vanuit kantoor. De overige tijd ondersteun ik de afdeling inkoop- en verkoop in Lottum. Tevens mag ik in de lente en herfst op vrijdagen voor mezelf aan de slag. Dankzij de variatie en die flexibiliteit bij Vitelia Agrocultuur, maakt dat dit voor mij het perfecte totaalplaatje is.

William

Gezien mijn leeftijd en het feit dat ik me dagelijks mag blijven ontwikkelen is dit een ideaal ontwikkeltraject voor mij persoonlijk. De nieuwe ontwikkelingen in de sector bijhouden zorgen ervoor dat ik niet uitgeleerd raak!


Waarom zouden meer young-professionals moeten kiezen voor de groene sector?

William

Omdat de groensector momenteel dé meest uitdagende en actuele sector is op gebied van klimaat! Dat biedt enorm veel kansen en functies voor young professionals om zichzelf te blijven ontwikkelen!

Stan

De boomkwekerijsector is een snelgroeiende sector met een toenemend maatschappelijk belang. Thema’s als klimaatcrisis en verduurzaming zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met groen en natuur. Ik verwacht dat bomen en planten van onschatbare waarde gaan zijn in de huidige klimaatdiscussies. Een probleem waar mijn generatie nog wel even mee te maken zal hebben. Dat maakt dat deze sector voor jonge mensen steeds interessanter wordt.


Wat hoop je zelf te leren bij Vitelia Agrocultuur?

William

Mijn persoonlijke doel is het om met zoveel mogelijk opgedane kennis en ervaringen door te groeien naar de rol van verkoopadviseur bij Vitelia Agrocultuur! Ik vertrouw erop dat mij dat met de hulpvaardigheid van mijn collega’s en mijn persoonlijke leergierigheid zeker gaat lukken.

Stan

Ik kom net van school en dit is mijn eerste echte baan. Ik kan daarom nog veel kennis opdoen over o.a. het assortiment van Vitelia Agrocultuur. Daarnaast wil ik graag mijn netwerk met boomkwekers vergroten om op mijn beurt ook weer van hun te leren.