Broodje hamburger deluxe

Recept uit editie 2 van 2023 met weer een heerlijk recept van onze collega Loes: Broodje hamburger deluxe. Genieten maar!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 800 gram rundergehakt
  • 2 eidooiers
  • 1 rode ui (in ringen)
  • 1 scheut witte wijn azijn
  • 4 – 8 plakjes ontbijtspek
  • 4 theelepels mosterd
  • Tabasco-chipotlesaus
  • 4 plakjes cheddarkaas
  • 4 hamburgerbroodjes (opengesneden)
  • 2 grote augurken in plakken
  • 4 theelepels ketchup
  • 2 eetlepels roomboter
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding

  • Maak de uienringen aan met azijn en wat zout en zet apart

  • Meng het gehakt met de eidooiers, voeg wat peper en zout toe en verdeel dit in 4 porties, maak er een mooie burgers van (1 – 2 cm groter dan de doorsnede van de broodjes)

  • Bak in een koekenpan met olijfolie de burgers 2 minuten aan één kant (druk ze plat met een spatel), draai ze om en bestrijk ze met wat mosterd en tabasco-chipotlesaus

  • Bak ze nog enkele minuten en draai ze weer om en bestrijk de andere kant met mosterd en tabasco-chipotlesaus

  • Bak nog 1 – 2 minuten (afhankelijk van de gewenste gaarheid van de hamburger)

  • Leg op het laatst een plakje kaas op de burger en dek af met een deksel, laat zo de kaas in ongeveer een halve tot 1 minuut smelten

  • Bak ondertussen in een andere pan (zonder olie) de ontbijtspek knapperig, haal uit de pan en bewaar apart

  • Smeer de snijkanten van de hamburgerbroodjes in met wat roomboter en rooster ze (op de snijkant) in de pan van het ontbijtspek totdat ze goudbruin zijn

  • Besmeer de broodjes met ketchup, leg op de onderkant de burger met kaas en het ontbijtspek, gevolgd door de uien en plakken augurk en leg de bovenkant erop

 

Variatietips

  • Maak zelf hamburgersaus (2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel ketchup, 1 theelepel van Tabasco-chipotlesaus en van worcestersaus en wat fijngesneden ijsbergsla) en bestrijk het onderste broodje met de hamburgersaus en de bovenste helft met ketchup.
  • Andere sauzen die je kunt gebruiken zijn: aïoli, hummus, cocktailsaus of tzatziki.
  • Vervang de cheddar door gorgonzola
  • Voor een klef broodje hamburger kun je ze na het bereiden een minuut verpakken in bakpapier
  • Eet de hamburger bijvoorbeeld met koolsla en aardappelwedges of zoete aardappel

Eet smakelijk!