Foe Yong Hai met kip en groente

In de eerste vitaal van 2021 delen we graag dit recept met jullie!

Ingrediënten

  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 250 ml ketchup
  • 150 ml groentebouillon
  • 200 gram gepelde tomaten (blik)
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • Zout en peper
  • Evt. 1 eetlepel maïzena
  • 1 grote winterwortel (in halve plakjes)
  • 1 prei (in ringen)
  • 200 gram kastanjechampignons (in plakjes)
  • 100 gram diepvrieserwtjes
  • 1/2 rode paprika (in blokjes)
  • 400 gram kipdijfilet (in reepjes of blokjes)
  • 8 eieren, losgeklopt met 1 eetlepel water of melk
  • 300 - 350 gram rijst (witte of zilvervlies)
  • Olijfolie of zonnebloemolie

 

Bereiding

  • Fruit de ui, knoflook en gemberpoeder in 2 eetlepels olie een paar minuten.
  • Voeg de ketchup, bouillon en tomaten toe en breng aan de kook (maak met een spatel de tomaten in stukjes) en laat het 15 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Bak (in een wok of grote hapjespan) de kipdijfilet in 2 eetlepels olie in 5 minuten lichtbruin aan.
  • Voeg de wortel toe en bak een paar minuten mee. Voeg vervolgens de paprika, prei en champignons toe en bak 5 minuten mee.
  • Schenk het eimengsel erbij en bak op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten.
  • Breng de saus op smaak met de rijstazijn, gembersiroop en evt. wat zout en peper. Als de saus te dun is, bind het dan met een mengsel van 1 eetlepel maïzena en 1 eetlepel koud water.
  • Draai het ei-groente-kip mengsel om (in zijn geheel of in stukken) en bak nog 5 minuten tot het ei gestold is.
  • Serveer de rijst met de omelet en de saus.

Variatietip:

Vervang de kipdijfilet door hamreepjes of garnalen. Ook met de groente kun je variëren, denk bijvoorbeeld aan taugé, boontjes of bosui.