Herfstige boerenappelcake

In de oktober editie van alweer de 3e vitaal van 2019 delen we graag een seizoensgebonden recept met jullie!

Koken met Loes

Herfstige boerenappelcake

Ingrediënten:

  • 1 pak Boerencakemeel + benodigdheden
  • 2 grote of 3 kleinere appels (Goudreinet of Jonagold)
  • 2 handjevol ongezouten noten (bijv. amandelen, hazelnoten walnoten, pecannoten of een mix)
  • 20 gram amandelschaafsel
  • 50 gram rozijnen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract
  • 2 theelepels Kaneel
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • Springvorm (22 – 24 cm)
  • Bakpapier
  • Boter of spray om in te vetten

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter of spray.
  • Bereid het cakebeslag volgens de verpakking en voeg hier het merg van 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract aan toe.
  • Doe het beslag in de springvorm.
  • Schil de appels en snijd ze in blokjes van ongeveer 1,5 cm.
  • Hak de noten grof en wel de rozijnen in lauwwarm water.
  • Voeg de noten en uitgelekte rozijnen toe aan de appels en meng hier de vanillesuiker en kaneel doorheen.
  • Leg de appelmix op het cakebeslag en bestrooi met de amandelen.
  • Bak de cake in 55 - 65 minuten in de oven.
  • De cake is gaar als je er met een satéprikker inprikt en deze er schoon uit komt.
  • Verwarm de abrikozenjam en bestrijk met een bakkwastje de bovenkant van de cake hiermee.
  • Haal de cake uit de springvorm en laat deze bij voorkeur op een rooster afkoelen.

Lekker met slagroom of poedersuiker!

Variatietip

Gebruik in plaats van het vanillestokje de rasp van een citroen door het cakebeslag voor een extra frisse smaak.