afdeling binnendienst aan het woord

In de rubriek Werken bij Vitelia, besteden we in dit artikel aandacht aan de afdeling binnendienst verkoop van Vitelia Voeders.

'Het kippenhok naast het hanenhok'

Sinds maart van dit jaar zitten ze in deze samenstelling gezellig bij elkaar in één kantoorruimte. De vijf dames van de afdeling verkoop binnendienst van Vitelia Voeders. 

“Gezellig en soms druk is het zeker, maar daar is het niet om begonnen natuurlijk! Daarbij zijn onze buren van de planning allemaal mannen. Dus als wij een kippenhok zijn, dan mag je hun gerust een hanenhok noemen,”
lacht Janet Freriks, hoofd afdeling verkoop binnendienst bij Vitelia Voeders.

De afdeling is begin dit jaar vernieuwd en anders ingericht en wordt sinds maart van dit jaar gevormd door: Elly, Linda, Jacqueline, Ria en Janet. (Op de foto van links naar rechts)

Wat doet de afdeling verkoop binnendienst?

Janet legt uit: “De binnendienst valt onder de afdeling verkoop. Een van de twee poten onder de ‘verkoop paraplu’ zeg maar. De buitendienst oftewel de verkoopadviseurs is die andere poot.
“Wij ondersteunen onze buitendienst structureel bij het maken van offertes, rapportages, orderentry, facturering, technische administratie, relatiebeheer maar ook bij het organiseren en begeleiden van bijeenkomsten en beurzen. Diverse taken, die voorheen door andere afdelingen werden gedaan, horen nu bij onze afdeling. Drie van ons hebben voorheen op de afdeling administratie bij Vitelia gewerkt dat is soms erg handig.”

Janet vervolgt: “De werkzaamheden zijn in het afgelopen jaar anders ingericht, wat een gevolg is van de ontwikkelingen van de nieuwe moderne bedrijfsautomatisering die momenteel wordt ontwikkeld binnen Vitelia Voeders. De afdeling verkoop binnendienst zal zich vanaf heden ook bezig houden met het correct afhandelen van alle klantorders en deze voorbereiden voor afdeling planning ten aanzien van productie en transport. Dit totale takenpakket krijgt sinds maart steeds meer vorm en zal later dit jaar volledig tot bloei moeten komen. Daarmee willen we in het belang van onze klanten en de afdeling verkoop een mooie efficiëntieslag maken.”

Sinds maart telt de afdeling dus vijf enthousiaste vrouwelijke collega’s. Daarvoor was het binnendienstteam met twee medewerkers een stuk kleiner en was het takenpakket wat beperkter.
“Een vernieuwde afdeling met ’nieuwe‘ mensen en taken, dat heeft uiteraard even tijd nodig. Maar ik merk dat er bij mijn binnendienst collega’s en mij al een nieuw soort energie ontstaat vanuit onze nieuwe rol en men elkaar steeds beter weet te vinden en te ondersteunen. Daarom is het fijn dat we in maart al in deze bezetting bij elkaar zijn gaan zitten. Dat zorgt ervoor dat we rustig aan elkaar hebben kunnen wennen en daar plukken we later dit jaar de vruchten van!”

"Deze organisatorische verandering is inherent aan de dynamiek in onze organisatie. Als de wil en het enthousiasme er is kun je jezelf als medewerker bij Vitelia altijd blijven ontwikkelen!"

Wat merkt de klant van deze veranderingen? 

“Het team van de binnendienst is nu groter waardoor de kennis breder verdeeld wordt in de organisatie. Dat maakt de afdeling beter bereikbaar en de organisatie minder kwetsbaar. Kortom, meer continuïteit voor de klant. Daarnaast kunnen we de vragen van onze buitendienst nu nog sneller oppakken, waarmee het algehele servicelevel voor onze klanten en leden sterk verbetert."

De klant moet het gevoel hebben dat hij met elke vraag bij ons terecht kan

“Dus het maakt niet uit welke vraag de klant heeft, de binnendienst moet in staat zijn om deze consequent en gericht te kunnen beantwoorden en de klant direct te helpen. De verwachting is dat de klant in de nabije toekomst zoveel mogelijk via internet bestellingen doet. Daar zal vooral in het begin een goede klantbegeleiding bij nodig zijn. Een mooie taak voor de dames van de afdeling verkoop binnendienst”, besluit Janet.