Kwarkbol

Deze keer in de Vitaal een heerlijk bakrecept; de kwarkbol.

Ingrediënten

  • 150 gram rozijnen
  • 250 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder (16 gram)
  • 2 eieren
  • 250 gram volle vanillekwark
  • 2 el zonnebloemolie
  • 50 gram + 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • Zout
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel melk
  • Ronde bakvorm (bijv. springvorm) van 18 cm doorsnede

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden).
  • Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Week de rozijnen minimaal een half uur in lauwwarm water en laat daarna uitlekken in een zeef.
  • Klop 2 eieren los en voeg de kwark, olie, 50 gram suiker, het merg uit het vanillestokje en een snuf zout toe en roer dit geheel goed door tot een glad deeg.
  • Zeef de bloem en bakpoeder en voeg samen met de rozijnen toe. Roer met een lepel tot een plakkerig deeg (niet langer dan nodig).
  • Doe het deeg in de ingevette bakvorm en druk met je handen aan.
  • Bak de kwarkbol 40 – 45 minuten in de oven. Klop de eidooier met de melk los. Bestrijk de kwarkbol halverwege de baktijd hiermee en bestrooi met de overige suiker.
  • De kwarkbol is klaar als de bovenkant goudbruin is en de binnenkant gaar (controleer dit met een satéprikker, wanneer deze er schoon uit komt dan is het deeg gaar).

Lekker met roomboter of jam.

Variatietips

Met dit recept kun je veel variëren, denk hierbij aan:
• Kaneel toevoegen (gebruik kaneelkwark in plaats van vanillekwark)
• Rozijnen vervangen door cranberry’s of gedroogde abrikozen
• Gemengde noten (grofgehakt) toevoegen (tegelijk met de rozijnen)
• Bovenop kandijsuiker of poedersuiker in plaats van basterdsuiker