Donderdag 14 juli 2022 in Vitelia Voeders

Terugblik op drukbezochte masterclass 2022

Op woensdag 13 juli organiseerde Vitelia Voeders haar jaarlijkse Masterclass ‘Boeren met toekomst’ met ditmaal Caroline van der Plas als speciale gast. Volgens traditie wordt deze masterclass bezocht door jongvolwassenen van 16 t/m 30 jaar met affiniteit in de agrarische sector.

Caroline v.d. Plas speciale gast bij Vitelia Masterclass

Dit jaar heeft de organisatie gekozen voor een vernieuwde opzet van de masterclass in het format van College Tour.
Uitgangspunt is dat de gast als middelpunt wordt omringd door nieuwsgierige deelnemers die vragen kunnen stellen aan de gast.

Ruim 120 jongeren waren aanwezig en hadden vooraf vragen voor Caroline van der Plas ingediend. Vanwege het aantal deelnemers werd er uitgeweken naar een grotere en meer passende locatie in de vorm van cultureel centrum ‘’t Gasthoes’ in Horst.

De belangrijkste drie vragen die we vanuit de doelgroep hebben gekregen:

  • Waar gaat het naar toe met de sector?
  • Hoe zit het nu precies met de stikstofreductie plannen?
  • Heb ik als jong agrarisch professional nog een toekomst in Nederland?

Via allerlei benaderingen legde Caroline de aanwezigen uit welke ontwikkelingen er momenteel gaande zijn. Met diverse anekdotes werd het politieke spanningsveld in Den Haag verduidelijkt. Caroline gaf vervolgens vanuit haar eigen oogpunt meer inzicht in de perspectieven die de sector heeft, en met name de jongeren die een toekomst ambiëren in de agrarische sector.

Ik zou het ministerie van landbouw minimaal 100 kilometer uit de randstad verplaatsen

Wat zou je veranderen als je morgen minister wordt?

Op deze vraag uit het publiek reageerde van der Plas zeer vastberaden: “Ik zou beginnen met het huisvesten van het ministerie van landbouw minimaal 100 kilometer uit de randstad. Om zo meer te regeren op basis van vakmanschap en de praktijk uit het veld.” Deze uitspraak sprak de aanwezigen merkbaar aan, gezien de vele instemmende reacties.

Edward Smedts, commercieel manager Vitelia Voeders is als organisator dan ook tevreden met het verloop van de avond.
"Jazeker, met 120 aanmeldingen wordt opnieuw aangetoond dat de sector bij jongeren springlevend is! Een belangrijke conclusie in de huidige turbulente tijd voor onze sector. De opzet van deze masterclass was voor ons als organisatie anders dan normaal. De inhoud van de discussie werd deze keer met name vormgegeven door de jonge deelnemers zelf. Het zorgde uiteindelijk voor leuke en kritische vragen en stellingen."

Smedts vervolgt: "Ik vraag me zelf al langere tijd af, en met mij vele anderen, of er bij de huidige regeringspartijen toereikende dossierkennis zit. Maar misschien nog wel belangrijker, zit er nog wel voldoende nuchter boerenverstand in Den Haag. De anekdotes uit de tweede kamer, die mevrouw van der Plas deelde met de bezoekers, gaven inzicht in de wijze waarop zij dingen ter discussie stelt. Het geeft mij vertrouwen dat er met van der Plas gelukkig nog wel een sterke ‘Voice of reason’ in Den Haag zit. Iemand die vanuit nuchter verstand en in begrijpelijke taal haar collega’s bij de les houdt. Het is te hopen dat er de komende jaren meer van dit soort ‘Voice of reasons’ opstaan en de functie van volksvertegenwoordiger willen vervullen. Ook in het belang van het behoud van een gezonde en toekomstbestendige agrarische sector."