Romige ovenschotel
Uit editie 1 van 2023 weer een heerlijk recept van onze collega Loes: een romige ovenschotel. Genieten maar!
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 700 gram prei in ringen
- 700 gram voorgekookte aardappelschijfjes
- 300 gram gerookte spekreepjes
- 2 eieren
- 250 ml crème fraîche
- 1,5 eetlepel grove mosterd
- 150 gram geraspte kaas (bijv. belegen of pittige)
- Olijfolie of bakboter
Bereiding
- Verwarm de oven voor (boven- en onderwarmte 200 graden, hetelucht 185 graden)
- Bak de spekreepjes in een koekenpan zonder boter of olie ongeveer 5 minuten knapperig
- Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier
- Bak in dezelfde pan de aardappelschijfjes 5 – 10 minuten (voeg evt. wat olijfolie of boter toe)
- Bak de prei in wat olie of boter 5 minuten aan
- Meng in een kom de crème fraîche, mosterd en eieren goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout
- Roer de helft van de kaas erdoor
- Vet een ovenschaal in en meng hierin de prei, aardappelschijfjes en spekjes door elkaar
- Schenk het mengsel van de crème fraîche erover heen en roer en door elkaar
- Bestrooi met de overige kaas en zet de ovenschotel 20 - 25 minuten in de oven
Variatietip: Vervang de spekreepjes door gerookte zalm en/of stukjes witvis.