Romige ovenschotel

Uit editie 1 van 2023 weer een heerlijk recept van onze collega Loes: een romige ovenschotel. Genieten maar!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 700 gram prei in ringen
  • 700 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 300 gram gerookte spekreepjes
  • 2 eieren
  • 250 ml crème fraîche
  • 1,5 eetlepel grove mosterd
  • 150 gram geraspte kaas (bijv. belegen of pittige)
  • Olijfolie of bakboter

Bereiding

  • Verwarm de oven voor (boven- en onderwarmte 200 graden, hetelucht 185 graden)
  • Bak de spekreepjes in een koekenpan zonder boter of olie ongeveer 5 minuten knapperig
  • Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier
  • Bak in dezelfde pan de aardappelschijfjes 5 – 10 minuten (voeg evt. wat olijfolie of boter toe)
  • Bak de prei in wat olie of boter 5 minuten aan
  • Meng in een kom de crème fraîche, mosterd en eieren goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout
  • Roer de helft van de kaas erdoor
  • Vet een ovenschaal in en meng hierin de prei, aardappelschijfjes en spekjes door elkaar
  • Schenk het mengsel van de crème fraîche erover heen en roer en door elkaar
  • Bestrooi met de overige kaas en zet de ovenschotel 20 - 25 minuten in de oven

Variatietip: Vervang de spekreepjes door gerookte zalm en/of stukjes witvis.