Runderstoofpotje
Een heerlijk wintersrecept uit onze laatste Vitelia Vitaal editie van 2020.
Ingrediënten 4 pers.
- 700 gram rundersucadelappen (in blokjes)
- 200 ml runderbouillon
- 2 blaadjes laurier
- 4 kruidnagels
- 1 takje rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 teen knoflook (gesnipperd)
- 2 of 3 flinke eetlepels stroop (tip: appel-perenstroop met dadels)
- 1 flesje dubbel donker bier
- Scheutje witte wijn azijn
- Olijfolie en roomboter
- 2 eetlepels bloem
- Peper en zout
- 2 of 3 plakken ontbijtkoek
Bereiding
- Haal het vlees minimaal een half uur voor de bereiding uit de koelkast
- Doe het vlees in een kom en meng het met bloem, peper en zout
- Doe een scheut olijfolie met een eetlepel roomboter in een grote pan en schroei het vlees op redelijk hoog vuur dicht, ongeveer 5 tot 8 minuten
- Voeg de ui en knoflook toe en bak het een paar minuten mee
- Voeg vervolgens de runderbouillon, het bier, witte wijn azijn, de laurierblaadjes, takjes rozemarijn en tijm en de stroop toe en roer goed door
- Laat het 3,5 – 4 uur zachtjes pruttelen met het deksel op de pan, roer af en toe even door
Tegen het einde haal je de kruidnagels, laurierblaadjes en takjes eruit en kruimel je de ontbijtkoek erdoorheen (dit bindt de saus). Laat het dan nog even door pruttelen zonder deksel totdat je de gewenste dikte hebt.
Lekker met gebakken aardappeltjes of dikke frieten en gekookte worteltjes.