Stoofpeertjes tiramisu
In editie 4 van 2019 een recept voor lekker bij het kerstdiner!
Ingrediënten voor ongeveer 8 personen
- 1,5 pak Bastogne koeken of speculaasjes
- 500 gram mascarpone
- 250 ml slagroom
- 125 gram poedersuiker
- kaneel
- 2 potten stoofperen à 580 ml (of maak ze zelf)
- 43 likeur
- 1 vanillestokje
Bereiding
1. Giet de stoofpeertjes in een vergiet en vang het sap op2. Snij de stoofperen in reepjes3. Klop de slagroom met 100 gram poedersuiker en 2 theelepels kaneel stijf4. Schep de mascarpone en het merg uit het vanillestokje er luchtig doorheen5. Meng het sap van de stoofpeertjes met enkele eetlepels likeur 43 (laat de likeur evt. weg als je het recept alcoholvrij wil houden)6. Doop de koekjes in het sap en bedek de bodem van een schaal hiermee7. Leg 1/3e van de stoofpeertjes erop en schep de helft van het mascarponemengsel erop8. Herhaal de lagen (koekjes-stoofpeertjes-mascarponemengsel)9. Je kunt eindigen met nog een laag stoofpeertjes, maar deze ook apart houden om er los bij te serveren (bijvoorbeeld met wat gekruimelde koekjes op het bord)10. Zet de tiramisu afgedekt in de koelkast en laat enkele uren opstijven11. Meng de rest van de poedersuiker met 2 theelepels kaneel en bestrooi de tiramisu met dit mengsel12. Serveer in de schaal of maak een bord op met een stukje tiramisu, verkruimelde koekjes en stukjes stoofpeerLekker met een glaasje Likeur 43 als afsluiter van het kerstdiner!
Variatietip: je kunt ook aparte porties maken in kleine glaasjes.