Stage: Verminderen van tenenpikken

Stagiair Thijs Swinkels heeft in opdracht van Vitelia Voeders onderzoek gedaan naar de mogelijke reden(en) naar tenenpikkerijk onder legkippen.

Stageopdracht voor: Vitelia Voeders
Student: Thijs Swinkels
Opleiding: HAS Hogeschool Venlo
Studie: Bedrijfskunde en Agri-Foodbusiness

Thijs Swinkels heeft vanuit de opleiding bedrijfskunde aan de HAS Hogeschool Venlo stage gelopen bij Vitelia Voeders. Voor het pluimveeteam heeft Thijs als opdracht meegekregen of er een oorzaak aan te wijzen is voor tenenpikkerij bij legkippen. De laatste jaren worden er volop kippen gehouden met hele snavel. Met name bij witte legkippen zien we een aantal koppels waar tenenpikkerij ontstaat. De wondjes die gemaakt worden lijken moeilijk te genezen en zorgen in veel gevallen tot extra uitval van dieren.

De oplossing

De oplossing voor tenenpikkerij is nog niet gevonden gedurende de stageperiode van slechts vier weken bij Vitelia Voeders. Wel zijn er bepaalde onderzoeken gestart die verder uitgezocht kunnen worden en zijn er bepaalde zaken uitgesloten. Uit meerdere bedrijfsbezoeken valt op dat de tenenpikkerij vaak ontstaat bij een licht stressmoment of een ziekte in het koppel. Dit is meestal tussen de 20 en 40 weken in de legperiode. Verder is de tenenpikkerij totaal niet te linken aan verenpikkerij. Deze twee zaken staan geheel los van elkaar.

Licht en voertoevoegingen

Door te sturen met licht kun je de problemen verminderen. Probeer tijdig terug te dimmen en eventueel rood licht aan te zetten als hier de mogelijkheid voor is. Verder zijn er bepaalde toevoegingen voor het voer die de problemen lijken te verminderen. Informeer bij de Vitelia verkoopadviseur welke toevoegingen u nodig heeft. De middelen zorgen er namelijk voor dat de poten minder geïrriteerd worden en de pikkerij dus afneemt. Zorg er voor dat deze middelen tijdig ingezet worden zodat het probleem niet uit de hand loopt. Zo wordt voor stallen waar de voorgaande ronde veel tenenpikkerij voorkwam vrijwel meteen gekozen voor voertoevoegingen voordat tenenpikkerij zichtbaar is. In dit geval geldt voorkomen is beter dan genezen.