Quiche met broccoli en gehakt

Een nieuw heerlijk hartelijk recept voor de koudere dagen uit de eerste Vitaal van 2022!

Ingrediënten

  • 1 stronk broccoli
  • 200 gram cherrytomaten
  • 300 gram gehakt (naar keuze)
  • 1 rode ui
  • 1/2 rode peper
  • 2 knoflooktenen
  • 4 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • Bladerdeeg
  • 1 groentebouillonblokje
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 210 graden (boven- en onderwarmte).
  • Snij de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in kleine blokjes.
  • Snij de ui in dunne halve ringen en pers de knoflook uit of snijd fijn.
  • Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze fijn.
  • Kook de broccoli 2 – 4 minuten halfgaar in een pan met water met een snuf zout, laat uitlekken.
  • Bak de ui, knoflook en rode peper in de olijfolie een paar minuten in een koekenpan.
  • Voeg het gehakt toe en bak in enkele minuten rul. Verbrokkel het bouillonblokje erboven en roer goed door.
  • Voeg de broccoli toe aan de pan en bak nog even mee totdat het vocht verdampt is.
  • Haal van het vuur en laat afkoelen.
  • Meng in een grote kom de eieren met de slagroom en klop goed los. Voeg de oregano, de helft van de kaas en een mespuntje nootmuskaat toe.
  • Breng op smaak met ruim peper en zout.
  • Halveer de cherrytomaten en meng deze samen met het broccoligehaktmengsel door het eimengsel.
  • Bekleed een bakvorm, quichevorm of ovenschaal met bakpapier en met het bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem.
  • Giet het ei-broccoli-gehaktmengsel in de vorm en bestrooi met de overgebleven kaas.
  • Bak de quiche ongeveer 40 – 45 minuten in de oven, totdat hij gaar is.
  • Serveer met een frisse salade.

Tip:
Wil je een minder calorierijke quiche? Gebruik dan rundergehakt, deeg voor hartige taart (in plaats van bladerdeeg) en vervang de helft van de slagroom door melk of light kookroom.